Populairste tanden

Bestel ze nu! Op=op

Nieuwste producten

Prachtig & Uniek

Megalodon tand

De Megalodon haai (Otodus Megalodon) is de laatste jaren, mede door documentaires en films, in populariteit toegenomen. En dat is ook niet gek: het is namelijk een gigantische haai die tot wel 20 meter lang kon worden en 60.000 kilo kon wegen! De Megalodon is dan ook één van de grootste roofdieren (vissen) dat ooit heeft geleefd. De tanden van de Megalodon zijn nagenoeg de enige fossielen die gevonden zijn van deze prachtige soort, en die tanden spreken boekdelen.

De betekenis van 'Megalodon'

'Megalodon' heeft een korte, maar zéér duidelijke betekenis: 'Grote Tanden'. De oudste tanden die ooit gevonden zijn, dateren naar 20 miljoen jaar geleden. De grootste Megalodon tand die ooit gevonden is, was maar liefst 19 centimeter groot. Doordat er, naast de tanden, geen complete gefossiliseerde botten gevonden zijn, ontving deze soort de naam 'Megalodon', wat ook wel: 'Grote Tanden' betekent. 

Grootste haai ter wereld

De Megalodon (Otodus Megalodon, eerst bekend als Carcharodon of Carcharocles Megalodon) was met zijn 20 meter en 60 ton (60.000 kilo) niet alleen de grootste haai dat ooit bestaan heeft, maar ook één van de grootste roofdieren - zelfs de Mosasaurus woog minder dan de Otodus Megalodon. De Otodus Megalodon leefde in de Miocene Epoch (23 miljoen jaar geleden) en was heerser van de zee tot het einde van de Pliocene Epoch (2,58 miljoen jaar geleden). De Megalodon leefde op alle plekken in de wereld, met name in de warmere wateren. De Megalodon kwam ook in Nederland voor, dat toen nog vrijwel compleet onder water lag. Zo worden er – af en toe – Megalodon tanden gevonden in Nederland en België.

Hoeveel tanden had de Megalodon?

Om zijn prooien, veelal walvissen, te vangen, kon de Megalodon zijn mond openen met een spanwijdte van 2,7 tot 3,4 meter breed. Even ter vergelijking: een gemiddelde auto is ongeveer 1,85 meter breed. De kaak van de Megalodon beschikte over een 5 rijen met Megalodon tanden, zo beschikte de roofvis over maar liefst 276 tanden. Als de voorste tanden bij het vangen van prooien stuk gingen, verving de Megalodon de tanden met andere tanden uit de rijen daarachter. Op die manier heeft een Megalon honderden, tot duizenden tanden in zijn leven verbruikt. De grootste tanden zaten vooraan.

De bijtkracht van de Megalodon schijnt één van de grootste bijtkrachten ter wereld te zijn. Een witte mensenhaai beschikt over een bijtkracht van 18.216 newtons, terwijl een Megalodon over een bijtkracht van 108.514 tot 182.201 newtons.

Wat at de Megalodon?

Aan de grote Megalodon tanden te zien, kon direct achterhaalt worden dat de roofvis vlees at. Grote andere vissen, zoals walvissen, grote zeekoeien, andere grote haaien en andere grote vissen stonden op het menu van deze gigantische roofvis.

De Otodus Megalon was zó groot, waardoor de roofvis veel moest eten. De hoeveelheid voedsel dat de haai nodig had, wordt geschat op maar liefst 1000 kilo per dag! Er zijn fossiele walvisbotten gevonden die tekenen vertoonden van grote beten, deze tekenen kwamen overeen met de tanden van een Megalodon.

Hoe zag de Megalodon eruit?

Bij de meeste reconstructies zag de Otodus Megalodon eruit als een gigantische witte haai, maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. Zo had de Otodus Megalodon waarschijnlijk een kortere neus en lange pectorale vinnen om zo het gewicht en grootte te ondersteunen.

Door de reconstructies van de Otodus Megalodon dacht men dat de roofvis gerelateerd was aan de witte haai, maar het is nu bekend dat de roofvis kwam van een oude familie van soorten haaien, waarbij de O. Megalodon het laatste familielid was. De oudste, definitieve familielid is een 55-miljoen jaar oude haai, genoemd: Otodus Obliquus – welke tot wel 10 meter in lengte kon groeien... ook niet bepaald klein dus. Doordat er steeds meer fossielen gevonden werden, werden er andere conclusies getrokken. Sommige wetenschappers denken dat de voorouders van de witte haai concurreerde met de O. Megalodon.

Wanneer is de Megalodon uitgestorven?

We weten dat de Megalodon aan het einde van de Pliocene (2,6 miljoen jaar geleden) uitgestorven geraakte, maar wanneer precies weet men nog niet. De oceanen koelden af, waardoor de zeespiegel daalde en veel grote zoogdieren, zoals zeevogels, dolfijnen en schilpadden uitstierven. Zo wordt er geschat dat 43% van de grote zoogdieren uitstierven.

Doordat veel grote zoogdieren uitstierven, ontstond er een strijd naar voedsel onder de grote roofdieren / roofvissen. Er wordt gedacht dat de walvissoorten die overbleven te behendig en/of te snel waren, waardoor de gigantische roofvis zichzelf niet genoeg kon voeden. Daarbij zijn concurrerende orka's, welke een stuk sneller en behendiger waren, ook een vermoedelijke reden van het uitsterven van de O. Megalodon.

Tenslotte zorg de verkoeling van de zee ervoor dat de grote roofvissen moesten migreren. De grote roofvissen moesten hierdoor migreren, wat niet bepaald makkelijk was. Het wordt gedacht dat de plaatsen, waar jonge Megalodons geboren werden en veilig waren voor grote vissen, mede door de verkoeling van de zeeën niet meer leefbaar waren.

Waar worden Megalodon tanden gevonden?

Zoals we hierboven al beschreven gebruikte een O. Megalodon honderden tot duizenden tanden in zijn leven, om die reden worden er veel Megalodon tanden gevonden. Zo worden Megalodon tanden over de gehele wereld gevonden, zelfs op de stranden in Nederland. De meeste tanden worden in Amerika gevonden, in donkere rivieren in Californië, South Carolina, North Carolina. Maar ook op stranden in Amerika, zoals Florida en Venice worden prachtige Megalodon tanden gevonden. Het opduiken van de tanden in de donkere rivieren is niet geheel zonder risico, het is daar namelijk enorm donker en in veel van die rivieren zitten Alligatoren.

In de afgelopen jaren worden er ook tanden gevonden in Indonesië, West Java. Deze tanden worden veelal opgegraven door boeren die daar grond bezitten.

De tanden die je in onze webshop kunt bestellen, worden opgedoken in van die donkere rivieren in South Carolina.

Verschillende kleuren van de Megalodon tanden

Er zijn diverse soorten kleuren Megalodon tanden, zoals geel, bruin, grijs, blauw, zwart, wit of zelfs lichtroze. De kleuren van de Megalodon tanden zijn afhankelijk van de plek waar het fossilisatie-proces begon. De mineralen van de plek waar de tand of tanden zich bevonden, werden langzaam geabsorbeerd in de tand. De kleur van deze mineralen geven de kleur van de tand weer.

Megalodon tand kopen?

Ben jij, na lezen van deze leuke tekst, geïnteresseerd in een prachtige, grote Megalodon tand die je in een kast kunt zetten, aan de muur kunt ophangen? Bij ons kun je diverse groottes en kleuren Megalodon tanden kopen – voor ieders wat wils. Wens je echter nog graag wat meer advies? Neem dan middels het contactformulier contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »