Terug

De grootste haai ter wereld, De Megalodon?

De grootste haai ter wereld, De Megalodon?

Was de Megalodon de grootste haai die ooit in onze oceaan heeft rondgezwommen? Of bestaat er in de huidige tijd een haai die toch groter kan worden? Lees hier alles over in deze uitgebreide blog.

De Megalodon, de haai uit de prehistorie. De Megalodon was de grootste haai ooit, welke in onze oceanen heeft rondgezwommen. Hij was ongeëvenaard en had geen vijanden, wel concurrenten. De Megalodon at alles dat voor zijn neus verscheen, maar verkoos toch de grootste prooien uit de oceaan.

Hoewel de Megalodon de grootste haai was van zijn tijd en 1,5 miljoen jaar geleden is uitgestorven, heeft de oceaan tegenwoordig een nieuwe koploper. De Walvishaai, deze haai kan wel lengtes bereiken van 8m tot sommige individuen die gevonden zijn van 18m. De Walvishaai blijft daarmee op de tweede plek staan en de Megalodon op de eerste.

Wat is de Megalodon ook alweer?

Zoals we hierboven al beschreven hebben was de Megalodon de grootste haai die ooit in de oceanen heeft gezwommen. De Megalodon kon een lengte bereiken van 20 meter, en was daarmee de grootste roofvis in het Mioceen tijdperk.

Daarnaast woog de Megalodon tussen de 30.000 en 60.000 kilo en had voornamelijk een dieet bestaande uit walvissoorten, Doegoe's, grote vissoorten en zeeschildpadden. De Megalodon was de keizer van de oceanen.

De Megalodon vanaf de geboorte

Het schijnt dat de Megalodon bij de geboorte al een lengte had van ongeveer 2 meter. Hiermee is de Megalodon dan ook vanaf de geboorte al groter dan de gemiddelde mens. Raar om te horen toch? Het betekend ook dat de Megalodon de haaiensoort was met de grootste baby's. Het is ook opvallend dat als je kijkt naar de grootte van de jongen dat de Megalodon vermoedelijk levende jongen baarden, zoals de Makreelhaaien dat tegenwoordig doen.

De gigant van de tegenwoordige tijd

Hoewel de Megalodon niet van zijn plek wordt gestoten door de Walvishaai, is de Walvishaai de grootste haai van de tegenwoordige tijd. Zoals we hierboven al beschreven hebben kan de Walvishaai 18 meter bereiken. Het grote verschil tussen de Walvishaai en de Megalodon is dat de Walvishaai zijn dieet voornamelijk bestaat uit plankton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen.

De Walvishaai is relatief ongevaarlijk voor mensen, dit houdt in dat de enige schade die een Walvishaai zou aanrichten een klap met zijn staart zou zijn. De reden is hier niet omdat de haai de mens wil verwonden maar simpelweg omdat de mens in de weg zwemt van de staart. In tegenstelling tot de Megalodon, deze zou de mens zonder problemen als prooi gezien kunnen hebben.

Ben jij net zo gefascineerd over het onderwater leven net zoals wij? Wil jij heel graag een Megalodon tand bezitten? Neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »