Terug

Waar leefde de Megalodon?

Waar leefde de Megalodon?

De Megalodon staat bekend als één van de meest indrukwekkende roofdieren uit de geschiedenis van onze aarde. Deze haai, de Megalodon wat passend genoeg vertaald naar “grote tand” heeft voor miljoenen jaren onze wateren gedomineerd. De Megalodon leefde namelijk 23 tot 3,5 miljoen jaar geleden. Dit tijdperk staat ook wel bekend als het Mioceen tijdperk tot het Plioceen tijdperk.

Nu rijst natuurlijk de vraag waar deze gigantische Megalodon geleefd heeft, en wat we eigenlijk weten over zijn habitat. We gaan hier samen met jou dieper op in en gaan proberen om deze mysteries aan het licht te brengen.

Een klein stukje over de geschiedenis

Hoe weten we eigenlijk zoveel over de Megalodon? Dit is natuurlijk een interessante vraag want, we weten eigenlijk nog niet zo superveel over deze grote haai. In de meeste gevallen kunnen we enkel aannames doen en dit is te danken aan de weinige fossielen die we van deze reus kunnen vinden. Dit komt namelijk omdat de Megalodon net als vele andere zeedieren in de regel volledig bestond uit kraakbeen en dit vergaat gedurende de jaren. We hebben tot op heden enkel tanden van de Megalodon en enkele zeldzame wervels gevonden. Hieruit hebben wetenschappers  een soort visie gecreëerd hoe de Megalodon er mogelijk uit heeft gezien, waar deze zich het liefst ophield, welke voeding het dier verkoos en nog veel meer. Wist je bijvoorbeeld dat Megalodon tanden wereldwijd worden gevonden? Van kustgebieden tot aan de diepe wateren. Dit geeft ons bijvoorbeeld bewijs dat de Megalodon een wereldwijde verspreiding had. De grootte en omvang van de tanden (welke wel 17 centimeter lang konden worden) geeft ons een idee dat de Megalodon een reusachtig monster moet zijn geweest en wel 18 meter lang zou kunnen worden. Deze veronderstelling maakt de Megalodon één van de grootste en krachtigste roofdieren in onze geschiedenis.

Het leefgebied van de Megalodon

Zoals we al eerder hebben vermeld was de Megalodon niet gebonden aan één plek. De tanden van de Megalodon worden namelijk wereldwijd gevonden, van Amerika tot Europa, Afrika en Australië. Deze vondsten geven ons het idee dat de Megalodon in staat was te overleven in diverse klimaten en omgevingen. Wat we dankzij de wetenschap ook hebben ontdekt is dat de Megalodon warme en ondiepe kustwateren verkoos boven alles. Hier was voedsel namelijk in overvloed.

Een voorliefde voor warmere wateren

Wat we dankzij de wetenschap te weten zijn gekomen is zoals we al eerder vermelde dat de Megalodon warmere wateren verkoos boven alles. We kunnen dit namelijk herleiden uit het feit dat er vaak kleinere Megalodon tanden gevonden worden in de kustgebieden. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de Megalodon haar jongen geboren liet worden aan de kustgebieden. Megalodon jongen waren al vroeg actief, men zegt zelfs dat ze al in de buik van de Megalodon moeder aan kannibalisme deden. Megalodon baby’s waren veiliger in kustgebieden waar roofdieren schaars waren maar voedsel in overvloed

Voedselbronnen en jachtgedrag

De Megalodon stond erom bekend op walvissoorten, zeehonden soorten en grote vissen te jagen. De breedte en kracht van de kaken van de Megalodon stelde het dier in staat om ontzettend dodelijke beten uit te delen. Dankzij de zaag achtige tanden die de Megalodon had kon deze met gemak zijn prooi tot op het bot wegscheuren. Er worden nog wel eens fossielen van walvissen gevonden welke duidelijk bijtsporen van de Megalodon bevatten.

Hoe is de Megalodon uitgestorven?

Dit is een vraag die ons en de wetenschap nog steeds bezig houdt. Hoewel de exacte reden van het uitsterven van de Megalodon nog steeds een groot mysterie is voor iedereen hebben we wel een kleine theorie, een samenhangende theorie. Dit heeft te maken met de ijstijd en met het feit dat de Megalodon voornamelijk de warmere wateren verkoos. Rondom het tijdperk van het Plioceen hebben we een ijstijd gedocumenteerd. Deze ijstijd in combinatie met de verdwijning van het voedsel, al dan niet door uitsterven, evolueren of verplaatsen van het voedsel, zou de Megalodon wel eens alles gekost kunnen hebben.

Klimaatverandering

Zoals we al eerder hebben vermeld werd het einde van het Plioceen gekenmerkt door een significante afkoeling van de aarde. Dit leidde tot de ijstijden van het Pleistoceen. Deze klimaatverandering had een grote impact op het algehele ecosysteem. Je zou kunnen zeggen dat de voorkeursplekken van de Megalodon, dus de warmere wateren veranderde dankzij de ijstijd. Dit heeft natuurlijk een grote impact gehad op het beschikbare voedsel en de beschikbare ruimte.

Concurrentie en evolutie

Terwijl dit hele proces in gang kwam hebben andere roofdieren zoals de voorouder van de orka en andere haaiensoorten vermoedelijk een opkomst gekregen. Deze dieren zouden beter geëvolueerd kunnen zijn en daardoor beter met de nieuwe omstandigheden kunnen omgaan. Dit stelde ze in staat te concurreren met de Megalodon voor wat betreft voedsel. Deze veranderingen hebben het de Megalodon waarschijnlijk ontzettend zwaar gemaakt.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl hebben een grote fascinatie voor onze uitgestorven reuzehaai. Dit is te danken aan de kracht, de grootte, de imposante fossielen maar ook de levensstijl die het dier gehad heeft. Doordat wij wetenschappers kunnen volgen en zelf onderzoek kunnen doen naar deze fascinerende haai ontdekken we steeds meer indrukwekkende feiten over de Megalodon. Door onderzoeken te volgen krijgen we steeds meer inzichten in de habitats, voeding, levenswijze en nog zoveel meer. Dit delen we dan ook ontzettend graag met jou.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »