Terug

Wie heeft de Megalodon ontdekt?

Wie heeft de Megalodon ontdekt?

Wie heeft de Megalodon fossielen nou eigenlijk als eerste ontdekt en waarom dachten ze in de 17e eeuw dat deze fossielen behoorde aan mythisch wezens? We gaan er met jou dieper op in duiken.

We kennen de Megalodon allemaal als een gigantische prehistorische reuzenhaai welke ooit keizer was van de oceanen. Deze haai blijft tot op de dag van vandaag de wetenschap, oudheidsliefhebbers en natuurliefhebbers fascineren. De Megalodon is tot op de dag van vandaag een waar mysterie. Wie heeft deze gigantische haai nou eigenlijk ontdekt? Wij van Megalodontand.nl duiken hier graag dieper op in en gaan met jou op zoek naar het antwoord.

Wat is een Megalodon?

De naam van de Megalodon betekent plat gezegd niets anders dan “grote tand”. Deze naam heeft de Megalodon te danken aan zijn super grote tanden. Dit zijn overigens ook de enige overgebleven delen van de Megalodon. Dit komt omdat de tanden als enige kunnen fossiliseren. De grootst gevonden tanden hebben een gemeten De rest van deze reuzenhaai bestond voornamelijk uit kraakbeen. Dit vergaat natuurlijk gedurende de miljoenen jaren. De Megalodon is dan ook enkel gereconstrueerd dankzij zijn tanden, maar even terug naar de Megalodon zelf. Deze haai kon met gemak een lengte bereiken van 18 meter en kon een gewicht halen dat zat tussen de 40000 en 60000 kilo.

De eerste ontdekkingen

Hoewel de Megalodon natuurlijk als soort al miljoenen jaren geleden is uitgestorven, waren de eerste vondsten van de Megalodon tanden niet wereldnieuws. Er zou zelfs een verhaal rond zijn gegaan dat zo rond de 17e eeuw de grote driehoekige fossielen haaientanden werden gezien als tanden van draken of zelfs slangen. Mensen wisten in die tijd ontzettend weinig van de oudheid en paleontologie. Hierdoor werden de fossielen vaker gezien als bewijs voor mythische wezens.

Wie was Georges Cuvier

Waar dat de mensen in de 17e eeuw dachten dat er mythische wezens waren verbonden aan deze fossielen, klom de wetenschap in de 19e eeuw met sprongen vooruit. De man die de wetenschap in deze eeuw flink vooruit heeft geholpen was the Franse paleontoloog George Cuvier, deze man speelde een cruciale rol in het begrijpen van de prehistorische fauna, waaronder de Megalodon. George Cuvier worst vaak gezien als een van de grondleggers van de paleontologie. Hij was een pionier als het ging om het identificeren van fossielen en reconstrueren van uitgestorven dieren.

Cuvier's werk met Megalodon fossielen en zijn vermogen om deze te onderscheiden van de tanden van deze generatie haaien droegen bij aan een beter begrip van de Megalodon en zijn leefomgeving. Zijn onderzoek en classificatie van Megalodon fossielen markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de Megalodon.

Hedendaagse Megalodon ontdekkingen

Hoewel de eerste ontdekkingen en bijdragen van George Cuvier belangrijk waren voor het ontdekken van de geschiedenis van de Megalodon, krijgen we nu pas echt inzicht in de levenswijze en het uiterlijk van deze reuzenhaai.

De hedendaagse paleontologen en wetenschappers hebben ontzettend veel energie en tijd gestoken in het verzamelen van de fossielen van de Megalodon. Deze worden momenteel over de hele wereld gevonden. Deze fossielen en hun vindplaatsen hebben wetenschappers laten zien waar de Megalodon voorkwam in de wereld, daarnaast hebben de gevonden fossielen ook enorm bijgedragen aan het vaststellen van de geschatte grootte en de voeding van de Megalodon.

Conclusie

De ontdekking van de Megalodon heeft een lange reis afgelegd. Van het moment dat ze dachten dat deze fossielen behoorde aan mythische wezens tot alle kennis die we vandaag de dag over de Megalodon hebben. Dankzij George Cuvier is de kennis over deze reuzenhaai met sprongen vooruit gegaan, zo weten we nu meer over de levenswijze en het uiterlijk van de Megalodon. Wij van Megalodontand.nl houden ons graag bezig met alles over deze enorme superhaai. We zoeken graag naar informatie en verhalen van wetenschappers die zich met de Megalodon onderzoeken hebben bezig gehouden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »