Terug

Hoe oud werd een Megalodon?

Hoe oud werd een Megalodon?

Heb jij nou altijd al willen weten hoe oud een Megalodon kon worden? Wist je ook dat deze leeftijden niet altijd gehaald konden worden in de natuur? Lees onze uitgebreide blog voor meer informatie.

De Megalodon, leefde tijdens het Mioceen en Plioceen tijdperk. Dit betekent dat de Megalodon tussen 23 miljoen jaar geleden en 2,6 miljoen jaar geleden in de oceanen voorkwam. Deze kolossus is dus al een tijd uitgestorven, maar hoe lang al? Wij zochten het voor je uit. In deze blog kun je informatie vinden over hoe oud de Megalodon nou precies werd.

De Megalodon wat was dat nou ook alweer?

Deze grote kolossus is een uitgestorven haaiensoort, die een lengte kon bereiken van ongeveer 18 meter en een gewicht van tussen de 30.000 en 60.000 kilo. De Megalodon was de Apex predator van het Mioceen tijdperk. 

De Megalodon was het grootste roofdier van onze oceanen. De Megalodon verkoos voornamelijk het warme klimaat. Leren over het gewicht van de Megalodon is enorm interessant. Wil jij hier ook graag alles over weten, lees dan zeker ook onze blog over: Hoe zwaar is de Megalodon?

De leeftijd van een Megalodon

In een studie onderzochten paleontologen het enige bekende wervelkolom van een Megalodon. Ze ontdekte dat de wervels groeiringen bevatten, een soort gelijk systeem als boomringen. Het bleek dat de Megalodon ieder jaar een nieuwe laag botweefsel aanmaakte, Dit hielp onderzoekers enorm met het bepalen van de leeftijd van een Megalodon.

De wervelkolom die ze onderzocht hebben zou van een megalodon zijn geweest die een leeftijd zou hebben bereikt van maximaal 46 jaar. De gegevens van deze studie en van eerder onderzoek gaven de onderzoekers de conclusie dat Megalodons mogelijk 88 tot 100 jaar zouden kunnen worden.

Het avontuurlijk leven van de Megalodon.

Hoewel de Megalodon 88 tot wel 100 jaar kon worden, was dit natuurlijk niet altijd een garantie. Het leven in de tijd van het Mioceen was meedogenloos. Het was een tijd waarin er volop gejaagd werd en alles at alles. Dieren moesten ondanks een goed jachtinstinct ook een goed survivalinstinct hebben.

Dit maakte dat dieren tenzij het Apex predators waren en zelfs dan nog niet onmogelijk om grote leeftijden als 88 of 100 jaar te kunnen bereiken. Onder Megalodons bestond voor de geboorte al kannibalisme. Dus een kans op een voedselrijk vol leven was voor de geboorte al een kwestie van overleven.

Ook al is het vrijwel onmogelijk om een fossiele wervelkolom van je favoriete Megalodon te kunnen vinden kun je toch dichtbij dit machtige dier komen met een mooie Megalodon tand. Neem dan eens een kijkje in ons assortimentvan Megalodon tanden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »