Terug

Is de Megalodon uitgestorven?

Is de Megalodon uitgestorven?

Er zijn veel enge dingen in de oceaan, maar niets zo eng, groot en dodelijk als de O. Megalodon. Deze oeroude reuzenhaai leefde van ongeveer 25 miljoen jaar tot 2,5 geleden. Leeft de O. Megalodon nog? Lees het in deze blog >>

Megalodons waren reusachtig: volgens sommige schattingen waren ze zo'n 20-25 meter lang met kaken die tot 5 ton wogen.

De enorme haaien beschikte over supercapaciteiten om andere grote zeedieren zoals walvissen of reuzeninktvissen te verslaan, die in de wateren van dit tijdperk leefden voordat de mens op aarde bestond! Deze gigantische haai behoort tot één van de grootste roofdieren die ooit geleefd heeft. Natuurlijk is men geïnteresseerd in de Megalodon en vraagt zich af: 'is de Megalodon uitgestorven'? Wij leggen het in deze interessante blog voor je uit.

Waar leefde de Megalodon?

De megalodon leefde in de meeste delen van de oceaan (behalve in de buurt van de polen). De Megalodon leefde voornamelijk in warmere wateren. De jonge dieren bleven aan de kust, terwijl de volwassen dieren de voorkeur gaven aan kustgebieden, maar zich ook naar de open oceaan konden begeven. De meest noordelijke fossielen zijn gevonden voor de kust van Denemarken en de meest zuidelijke in Nieuw-Zeeland. De Megalodon leefde in warmere wateren, dus het dier dook niet te diep.

Tot wanneer leefde de Megalodon?

De reusachtige haaien leefde tot ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden in de oceanen van de aarde, tijdens een periode van afkoeling en uitdroging waardoor de zeewegen tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika alsmede Eurazië Afrika afsloten, zijn wellicht de oorzaak geweest van hun eigen uitroeiing. De combinatie van milieuveranderingen en oprijzende landmuren heeft vrijwel zeker de mariene voedselketens verstoord, met onder andere baleinwalvissen (die zich voeden met krill en zoöplankton), die volgens wetenschappers het voornaamste prooi van de Megalodons vormden. Toen witte haaien en vroege orka's zich ook ontwikkelden tot geduchte concurrenten van megalodons, vonden megalodons minder prooien en stortten hun populaties in.

Kan de Megalodon nog in de Mariana Trench leven?

Er zijn talrijke waarnemingen van de reusachtige haai gedaan en sommigen suggereren dat hij nog steeds in de Mariana Trench zou kunnen leven - het diepste punt van de oceaan en één van de overblijvende plaatsen op aarde die nog moeten worden verkend. Maar de Megalodon leefde in warmere wateren, niet het koude diepen. Daarbij zou er niet genoeg voedsel zijn voor deze gigantische roofdier, aldus wetenschappers.

Wetenschappers vinden steeds nieuwe diepzeewezens. Maar het bewijs voor Megalodon is er niet. Laten we eens kijken naar het wetenschappelijk bewijs. Megalodon is gewoon niet zomaar een oceaan schepsel, het was HET roofdier van de oceanen. Het bewijs is er niet dat er een groot onopgemerkt roofdier leeft dat de oceanen regeert. Ik ben er zeker van dat er genoeg andere onontdekte dieren zijn, waaronder nieuwe haaiensoorten die in de oceanen rondzwemmen, maar géén van hen zal een top roofdier zijn zoals de Megalodon. We hebben recent een groot artikel geschreven over de Megalodon. Deze gaat over de historie van de Megalodon. Wil jij hier nou alles over weten, lees dan onze pagina: De historie van de Megalodon.

Wat is een groot bewijs dat de Megalodon niet meer leeft?

De haaien zouden bijtsporen achterlaten op andere grote zeedieren, en hun enorme tanden zouden met tienduizenden tegelijk de oceaanbodem blijven bedekken en dus ontdekt worden door duikers, vissers. Er zijn echter NOOIT recente Megalodon tanden gevonden. De meest recente zijn nog altijd meer dan 2 miljoen jaar oud. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Megalodon, als warmwatersoort, niet zou kunnen overleven in de koude wateren van de diepzee, waar hij meer kans zou hebben om onopgemerkt te blijven.

In het kort: kortom, de habitat van megalodon is verdwenen, zijn voedselbron is uitgestorven, en er zijn nu andere (kleinere) toproofdieren in de oceanen die de plaats van Megalodon ingenomen hebben. Er is gewoon geen ruimte, ecologisch gezien, voor een Maegalodon om te bestaan. Dus, om alles samen te vatten... Otodus Megalodon leeft niet meer, hij is uitgestorven zo'n 2,5 – 3,5 miljoen jaar geleden.

Bron foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carcharodon_megalodon_size_compasison_with_man.png

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »