Terug

Welke natuurlijke vijanden had de Megalodon?

Welke natuurlijke vijanden had de Megalodon?

Was de Megalodon de grote keizer van onze oceanen? of had de Megalodon meer concurrentie dan gedacht? Ben je benieuwd of de Megalodon de heerser was? Lees hier meer over in onze blog

Volwassen Megalodons hadden vermoedelijk geen natuurlijke vijanden. Het grootste gevaar voor de Megalodon zat hem in zijn jonge jaren. Deze jonge haaien werden mogelijk geroofd door andere grote roofzuchtige haaien zoals bijvoorbeeld: de grote Hamerhaai. Hiervan werd gedacht dat de broedgebieden van de Megalodon en de Hamerhaai elkaar kruisden tegen het einde van het Miocene tijdperk. We vertellen je hier graag meer over in onze blog.

De grote concurrent van de Megalodon

Hoewel de Megalodon geen natuurlijke vijanden had, moest de Megalodon zijn voedingsgebied samen delen met een andere kolossus genaamd: de Leviathan.

De Leviathan is een uitgestorven walvis die ongeveer 12 miljoen jaar geleden leefde in wat tegenwoordig een woestijn is, gelegen in het huidige Peru. Hij zwom daarmee hoogst waarschijnlijk in dezelfde wateren als de Megalodon. Onderzoek zou uitwijzen dat mogelijk het veranderende en steeds kouder wordende klimaat tijdens het late Neogeen tijdperk het diersoort fataal zou zijn geworden. De Leviathan is het meest verwant aan de huidige potvis.

De Leviathan was een zware tegenstander van de Megalodon. De Leviathan was ongeveer even groot als de Megalodon en woog zo ongeveer 50.000 kilogram. Daarnaast had de Leviathan ontzettend grote tanden, waarbij de grootst gevonden tand ongeveer 30 cm lang was. Dit maakte de gevonden tand dan ook de grootste bekende bijttanden van een roofdier.

De voedselketen van de Megalodon

De Megalodon zou vermoedelijk een gevarieerd dieet te hebben gehad dat bestond uit vis, zeeschildpadden, Doegoe's, grote walvissen en andere haaisoorten. In tegenstelling tot de huidige haaien soorten, was de Megalodon met zijn grootte en kracht de keizer van zijn tijd en kon hij op vrijwel alles jagen in de oceaan. Volwassen Megalodons stonden er om bekend dat ze jaagden op de allergrootste oceanische prooien. Hoewel de jongen van de Megalodon niet jaagden op de grote prooien zoals de volwassenen dat deden, jaagden de jongen nog steeds op vrij grote prooien, denk hierbij aan bijvoorbeeld: de Doejong. De Doejong bleken minder behendig en langzamer dan de prooien waar de volwassen Megalodon op joeg.

Het is in feite zelfs mogelijk dat de jongen van de Megalodon vooral jaagden in de kustgebieden. Dit omdat de kustplaatsen ook als broedgebied werd gezien door de Megalodon. De kustgebieden gaven de jonge Megalodons voldoende kleinere prooien om op te jagen.

De jachtmethode van de Megalodon

Wanneer het gaat om de jachtmethode van de Megalodon gaat, die ze gebruikte om hun prooi te vangen, wordt gedacht dat de Megalodon een mogelijk een soort vergelijkbare jachtmethode heeft gebruikt om zijn prooi uit elkaar te scheuren als de grote witte haai van tegenwoordig. De jachtmethoden van de Megalodon waren toch diverser dan die van de grote witte haai.

Dit zou inhouden dat hij een grote hap neemt uit zijn prooi met zijn grote scherpe tanden en hij zijn hoofd van links naar rechts schudt om vlees van zijn prooi te scheuren.

Heb jij altijd al willen weten hoe sterk de bijtkracht van een Megalodon eigenlijk is? Wist je ook dat de Megalodon de grootste bijtkracht had uit heel het dierenrijk? Lees hier meer over in de blog: Hoe krachtig is de beet van een Megalodon?

Ben jij nu benieuwd naar de tanden van de Megalodon en lijkt het jou gaaf om zo'n grote tand in bezit te hebben, neem dan eens een kijkje in ons assortiment van Megalodon tanden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »