Terug

Hoe komt de opaal aan zijn naam?

Hoe komt de opaal aan zijn naam?

Opalen zijn schitterende, mysterieuze en kleurrijke edelstenen die men al eeuwen weet te fascineren. Afkomstig van de quartz achtige soorten, zijn deze opalen ondanks dat ze in de meeste gevallen doorzichtig zijn toch uiterst uniek dankzij hun kleurenpalet.

. Maar waar komt de naam opaal eigenlijk vandaan? Hoe lang weet men al van het bestaan van deze prachtige edelstenen? Laten we daar samen achter komen in deze informatieve blog.

Waar vindt het woord “opaal” zijn oorsprong?

De naam opaal is afkomstig van het latijnse woord “opalus” welke op zijn beurt weer afkomstig is van het Griekse woord “opallios”. Allebei deze termen betekenen “veranderende kleur” of “zien veranderen”. Deze definitie geeft eigenlijk op een perfecte manier de unieke eigenschappen van de opaal weer. . De geschiedenis van de opaal begint dus in het oude Griekenland. Dit komt natuurlijk uit een tijd waar taal en mythologie veel samen gebruikt werden. Het schijnt zelfs dat in de tijd van de oude Grieken ze geloofden dat opalen werden gevormd uit de tranen van goden en titanen. Deze zouden de aarde bereiken en veranderen in een kleurrijke opaal.

Welke invloed hadden de Romeinen over de naam?

Het Romeinse reik kwam gedurende hun uitbreiding van kennis en handel in contact met de opaal of zoals zij deze noemde “opalus”. Ze hadden de Griekse naam overgenomen en daarin een paar kleine veranderingen toegebracht. De Romeinen zagen in hun tijd de opaal als een steen die geluk en welvaart bracht. Dit had de steen te danken aan zijn prachtige kleuren, welke beschouwd werden als een combinatie van alle edelstenen. De opaal werd dus ook in de tijd van de Romeinen in verband gebracht met magie en welvaart.

De opaal tijdens de Renaissance

Ook tijdens de Renaissance kwam de opaal opnieuw in het spotlicht te staan. Vele kunstenaars en juweliers gefascineerd door de ongekende kleurenpatronen van de opalen. Ditmaal werd de naam veranderd naar “opaal” zoals we deze nu kennen. De opaal werd in deze tijd veelal gebruikt in kunst en schrift. De opaal werd ook hier gezien als een mysterieuze en mystieke steen. De opaal was zelfs zo gewild in deze tijd dat koninklijke leden en andere mensen van status deze steen maar al te graag droegen om hun rijkdom en status te tonen. Veelal lieten deze leden en voor wat ik heb gevonden zelfs koningen en koninginnen zich maar al te graag bekleden met deze edelsteen

Conclusie

De naam “opaal” is voorzien van een rijke geschiedenis, verankerd in oude talen en mythen. Dit heeft de opaal voornamelijk te danken aan zijn prachtige kleuren en unieke voorkomen. De opaal heeft zoals je hebt kunnen lezen gedurende de eeuwen een vooral mystieke en mysterieuze charme die veelal in verband werd gebracht met magie. Wij van Megalodontand.nl vinden het een unieke kans om te kunnen leren over ons verleden en dit natuurlijk met jullie te kunnen delen. Wat we zeker weten is dat de opaal zijn blijvende betekenis en aantrekkingskracht zal behouden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »