Terug

Zijn opalen zeldzaam?

Zijn opalen zeldzaam?

Zoals je misschien wel al weet horen opalen tot de meest gewilde, fascinerende en ook mysterieuze edelstenen ter wereld.

Opalen geven een ongekend kleurenspel af en geeft ze daarmee ook nog eens een ongekende vorm van schoonheid. Voor zover we weten kunnen opalen al eeuwende aandacht hebben getrokken van juweliers, verzamelaars maar ook adellijk bloed. Opalen werden gebruikt om de mensen van adel en hun weelderige leefstijl te accentueren. Maar hoe zeldzaam is een opaal nou eigenlijk? Laten we daar samen eens dieper op ingaan.

Wat is een opaal?

Een opaal is eigenlijk een hydratatiesilicaat en bezit water binnen in de mineraalstructuur. Opalen staan erom bekend dat ze licht kunnen diffracteren, Dit zorgt meestal voor de meest schitterende kleuren. Deze kleuren kunnen variëren van vuur rood tot zwart tot diepblauw en nog zoveel meer. Dit maakt de opaal ook zo ontzettend speciaal voor mijzelf.

In de opalen wereld zijn er verschillende soorten opalen, denk hierbij aan de kostbare zwarte opaal, de witte opaal, de vuur opaal en de boulder opaal. Deze opalen hebben gigantische variaties wanneer het aankomt op kleur, oorsprong en niet te vergeten de prijs.

Hoe zeldzaam zijn opalen?

Wanneer je opalen gaat vergelijken met edelstenen zoals bijvoorbeeld: diamanten of saffieren dan zijn opalen zeker wel relatief zeldzaam. Dit hebben ze te danken aan onder andere hun unieke vormingsproces en de benodigde geologische omstandigheden om zich überhaupt te kunnen vormen. Wanneer we kijken naar de distributie zien we dat Australië simpelweg de grootste is. Het is ongelofelijk om te bedenken dat 95% van de opalen en dan bedoel ik de wereldvoorraad afkomstig is van Australië. Er zijn ook andere landen waar opalen worden gevonden. Dit zijn bijvoorbeeld Ethiopië, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten.

Zijn specifieke soorten zeldzamer dan andere?

De meest zeldzame en onbetwiste winnaar wanneer het aankomt op prijs is de gewilde zwarte opaal. Men wil deze steen enorm graag hebben en vooral wanneer deze afkomstig is uit de mijn Lightning Ridge. Deze opalen bezitten de meest sterke en intense kleuren en zijn enorm gewild door verzamelaars en juweliers.

Natuurlijk mogen we de witte opalen absoluut niet vergeten. Hoewel deze nog steeds aantrekkelijk zijn, zijn ze minder zeldzaam en daardoor ook in de regel goedkoper. Vuur opalen welke afkomstig zijn uit Mexico zijn in de regel weer vrij uniek. Je kunt ze herkennen aan hun rode en oranje tinten en verdere afwezigheid van een kleurenspel. Dit onderscheidt de vuur opaal weer volledig van alle andere opalen soorten.

Hoe wordt zeldzaamheid en prijs bepaald?

De zeldzaamheid en prijs van een opaal worden niet alleen beïnvloed door hun type of oorsprong, maar ook door hun helderheid en kwaliteit van kleuren. Vaak zie je dat opalen met meer levendige en vooral ook verschillende kleuren duurder zijn. Daarnaast en dit mogen we niet vergeten speelt ook de grootte van een opaal een belangrijke rol in de prijs.

De waarde van een opaal

De waarde van een opaal hangt ontzettend af van hun kleur, helderheid, patroon, grootte en de algemene kwaliteit van het kleurenspel. Zeldzame opalen kunnen duizenden tot misschien zelfs miljoenen dollars waard zijn, afhankelijk van hun unieke kenmerken.

Opalen verzamelen

Je zult zien dat verzamelaars van opalen vaak ontzettend gepassioneerd zijn door de unieke eigenschappen van de steen. Verzamelaars zoeken vaker naar stenen die een bepaalde geschiedenis of karakteristieke trek bij zich dragen. Natuurlijk kijken verzamelaars daarnaast ook naar de zeldzaamheid en het kleurenspel. Zij zien echter de verhoging in waarde in het verhaal achter de opaal.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl snappen als geen ander dat de opaal een zeldzame edelsteen is met prachtige kleurrijke eigenschappen. Ze hebben als het ware een bepaalde aantrekkingskracht die dankzij hun kleuren enorm wordt versterkt. Ongeacht of ze nou in bepaalde locaties zoals bijvoorbeeld Lightning Ridge veel worden gevonden, zijn opalen voor mij persoonlijk een schat van de aarde. Voor verzamelaars en liefhebbers van edelstenen blijven opalen een boeiend en kostbaar bezit, gewaardeerd om hun schoonheid en de unieke plaats die ze innemen in de wereld van de edelstenen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »