Terug

Verschillende soorten opalen

Verschillende soorten opalen

Een opaal staat bekend om zijn prachitge en betoverende kleuren. Deze prachtige edelstenen worden gevormd uit siliciumdioxide en water. Deze opalen hebben door de jaren heen mensen al gefascineerd met hun kleuren en mysterieuze uitstraling.

Maar wist je ook dat er verschillende soorten opalen zijn? Deze opalen hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en kleur combinaties. We gaan er eens dieper op in duiken in onze blog.    

De magie van opalen

Opalen zijn uiterst bijzonder en dit hebben ze te danken aan hoe ze licht reflecteren waardoor de meest prachtige, heldere en unieke kleuren kunnen laten zien. Het fenomeen, ook wel bekend als “play of colours” varieert ontzettend en dit is natuurlijk afhankelijk van het soort opaal en de omstandigheden waarin deze is gevormd. De kleuren hebben opalen te danken aan de zogenoemde diffractie van licht. Dit beweegt door de microscopische siliciumdioxide sferen waaruit de opaal bestaat

De verschillende soorten opalen

Op de wereld zijn een tal van opalen soorten te vinden? Ken jij ze allemaal? Laten we samen eens naar de verschillende soorten gaan kijken.

De zwarte opaal

Een zwarte opaal, welke voornamelijk gevonden wordt in Australië en dan alleen in Lightning Ridge is de meest zeldzame en wereldwijd gewilde opaal. Een zwarte opaal staat bekend om hun donkere basiskleur welke kan variëren van donkergrijs tot zwart. Wat je altijd terug ziet bij deze opalen is dat de kleuren zo ontzettend levendig getoond worden. Dit is te danken aan hun zwarte basiskleur. De kleuren worden hierdoor versterkt en de opaal vertoont een ongeëvenaard spektakel. Dit is dan ook waarom ze zo ontzettend gewild en ontzettend duur zijn.

De witte opaal

De witte opaal, ook wel melkopaal genoemd hebben weer een veel lichtere basiskleur. Deze varieert tussen wit en lichtgrijs. Ook deze opalen, eigenlijk net als alle opalen vertonen de meest wonderbaarlijke kleuren. Ze zijn dan wel minder zeldzaam als hun zwarte tegenhanger maar zijn nog steeds ontzettend gewild in de opalenwereld. Witte opalen worden dan weer over de hele wereld gevonden en daarnaast ook in belangrijke mijnen in Australië.

De boulder opaal

De boulder opaal is een vrij unieke opaal gezien deze enkel gevonden worden in ijzersteen als aders. Deze opaal combineert eigenlijk het ijzer en zijn kleuren met de levendige kleuren van de opaal. Dit zorgt natuurlijk voor een opvallend contrast. Boulder opalen worden voor zover ik weet enkel gevonden in Queensland, Australië.

De vuur opaal

Een vuur opaal heeft als meest belangrijke kenmerken, een transparante basis met fel rode, oranje en vaak ook gele tinten. Deze opalen bieden een compleet ander kleuren spektakel dan alle andere opalen doen. Deze opalen worden overigens ook exclusief in Mexico gevonden. Daarom staan ze ook bekend als de Mexicaanse opaal.

De water opaal

Een water opaal staat bekend vanwege hun bijzondere helderheid en subtiele kleuren spel. Wateropalen zijn geheel transparant en kunnen een blauwe of groene gloed laten zien. Dit geeft de wateropaal zijn kenmerkende waterachtige uitstraling.

De matrix opaal

De matrix opaal wordt enkel gevonden in het natuurlijke moedergesteente. Ze zijn hier als het ware ingebed. De matrix opaal staat erom bekend kleuren te verdelen over het gehele oppervlak. Deze opalen bieden een uniek esthetiek waarbij het patroon van de opaal bijdraagt aan de algehele schoonheid van de opaal.

Hoe geef ik een opaal de optimale verzorging en waardering?

Wanneer je jouw opaal verzorgt vereist het ontzettend veel aandacht en zorg. Opalen moeten namelijk beschermd worden tegen harde klappen en tegen extreme temperatuur wisselingen. Wanneer je een opaal waardeert, waardeer je een opaal niet alleen om hun fysieke schoonheid. Je waardeert een opaal ook op hun zeldzaamheid, de natuurlijke processen waarin de opaal gevormd is, maar ook de geschiedenis en culturen die zijn beïnvloed door de opalen.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl snappen de mysterieuze en mystieke historie van de opaal. Ze hebben menig leven verrijkt met hun prachtige kleuren. Van de meest zeldzame zwarte opaal tot de prachtige vuur opaal, opalen zijn prachtig voor iedere verzameling en zijn een verzameling op zichzelf. Heb jij nou altijd al een prachtige opaal willen hebben? Neem dan zeker eens een kijkje in onze categorieën.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »