Terug

Mag een opaal met water in aanraking komen?

Mag een opaal met water in aanraking komen?

De opaal, ook wel bekend als de edelsteen met een betoverend kleurenspel. Deze edelstenen hebben door de eeuwen heen ontzettend veel interesse gewekt.

Deze unieke edelsteen staat erom bekend een vermogen te hebben om een enorm scala aan kleuren te weerkaatsen. De vraag of een opaal om kan gaan met water komt met regelmaat opduiken. Kan een opaal veilig in contact komen met water, of is er een risico op schade? Laten we daar eens samen op ingaan in deze blog.

Wat is een opaal?

Voordat we het gaan hebben over opalen en de invloeden van water is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat een opaal en hun kenmerken eigenlijk zijn. Opaal zelf is een hydraat silicaat mineraal welke bestaat uit een gecompliceerde mix van siliciumdioxide en water. Deze samenstelling heeft de opaal hard nodig om hun unieke kleurenspellen te kunnen creëren Dit fenomeen staat ook bekend als het opalenscentie-effect.

Het waterinhoud van opalen

Een opaal onderscheidt zich van andere edelstenen door zijn watergehalte, dit kan variëren van ongeveer 3% tot zelfs 21%. Het aanzienlijke watergehalte draagt natuurlijk bij aan de unieke eigenschappen van de opalen. Dit maakt de opaal echter ook gevoelig voor vochtveranderingen en direct contact met water.

Opalen en het effect van water

Zoals we al eerder aangaven kan een opaal gevoelig zijn voor vochtveranderingen en direct contact met water. Laten we daar eens verder op ingaan.

Tijdelijke verschijnselen

Zodra een opaal in contact komt met water, kunnen er tijdelijke verschijnselen optreden. Water kan namelijk de buitenste laag van de opaal binnendringen. Dit kan het effect van de kleuren van opalen aantasten. Het kleurenspel kan hierdoor versterken of in het ergste geval afzwakken. Gelukkig is dit effect tijdelijk en is het effect meestal omkeerbaar zodra de opaal volledig is opgedroogd.

Risico op de lange termijn

Het impact van water op een opaal op de langere termijn is een iets grotere zorg. Het schijnt zelfs dat langdurige blootstelling aan water zou kunnen leiden tot het verlies van het watergehalte in de opaal. Dit kan er toe leiden dat de opaal kan gaan barsten of zelfs zijn glans kan verliezen. Dit proces of fenomeen staat ook wel bekend als ‘crazing’, helaas is het effect onomkeerbaar en kan het de waarde en schoonheid van de opaal aanzienlijk aantasten.

Heeft een opaal speciale zorg nodig?

Opalen hebben inderdaad hun eigen manier van verzorging, laten we daar eens verder op ingaan.

Voorkom langdurig contact met water

Het is belangrijk dat je jouw opaal nooit langdurig aan water bloot stelt. Er wordt wel eens vaker gezegd dat het niet uit zou moeten maken als je bijvoorbeeld jouw handen wast en de opaal daarna weer aanraakt, ook hier zou ik mee oppassen. Hier kan niet alleen het water maar ook de chemicaliën van zeep van invloed zijn. Ga dus ook niet met jouw opaal sieraden zwemmen of douchen. Probeer altijd water te vermijden in vrijwel alle gevallen. Nou is het zo dat er één opaal soort is die een klein beetje anders werkt. Dit is de kristal opaal, deze hebben namelijk een beetje vochtigheid nodig om ervoor te zorgen dat de steen niet uitdroogt en er barsten ontstaan, of dat de opaal een stuk gevoeliger is voor stoten.

Onderhoud en opslag

Wanneer je de schoonheid en integriteit van de opaal wilt beschermen en behouden, is het ontzettend belangrijk om de steen goed te onderhouden en veilig op te slaan. Bewaar jouw opaal bijvoorbeeld in een met stof bekleed juwelendoosje of in een edelstenen doosje zodat je er ook altijd naar kunt kijken. Je voorkomt hier bijvoorbeeld blootstelling aan extreme vochtigheidsniveaus mee.

Reinigingstips

Wanneer je jouw opaal graag wilt reinigen gebruik je hiervoor een zachte, droge doek. Mocht het nou zo zijn dat water noodzakelijk is voor de schoonmaak maak dan gebruik van een snelle spoeling onder lauw water, waarna je de opaal weer direct zorgvuldig droogt.

Veelgestelde Vragen

Kan ik mijn opaal sieraden dragen tijdens het handen wassen?

Kortstondig contact met water, zoals handen wassen, is in theorie veilig voor opaal sieraden, mits ze daarna direct en grondig worden gedroogd.

Wat moet ik doen als mijn opaal nat wordt?

Als je opaal per ongeluk nat wordt, droog deze dan zo snel mogelijk met een zachte, absorberende doek. Vermijd in alle gevallen het gebruik van hitte of direct zonlicht om de steen te drogen, aangezien dit schade kan veroorzaken.

Conclusie

Wij van Megalodontand.nl snappen als geen ander dat opalen speciale zorg vereisen. Wij houden ons hier dan ook stipt aan en proberen jou zo goed mogelijk te informeren middels onze blogs. Let in alle gevallen goed op met water, hoewel korte aanrakingen met water niet heel veel zullen doen, zal langdurig contact met water de opaal onherstelbaar beschadigen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »